“De stedelijke vernieuwing en de persoonlijke beleving van de openbare ruimte om ons heen wordt geprojecteerd in de fotobewerkingen”, vertelt Janou Treffers.

Ze gaat verder: “Vanaf dat ik hier woon raakte ik in de ban van de vele bouwplekken in de Baarsjes en het merkwaardige licht dat er tussen de gebouwen hangt.”

Wat bedoel je met dat ‘merkwaardige licht’?

“De oprijzende hoge bakstenen gevels in de bouwstijl van de Amsterdamse School kleuren mee met de veranderende lucht erboven. Gedurende de dag  verandert het licht van de avond in oranjepaars naar witzilver in de ochtend. Overdag is het vaak grauw en donker. Er heerst dan een haast surrealistische stemming in de straten. Als de zon al schijnt in de Baarsjes veroorzaakt deze zware slagschaduwen van de gevels op de haast overbelichte witte straten. Samen met de braakliggende terreinen die wachten op bebouwing, zoals de tramremise in Oud-West en het Rivaterrein in de Baarsjes lenen de plekken zich uitstekend voor de beeldverhalen. De foto’s die ik neem op de verschillende bouwlocaties vormen het toneeldecor waar ik later eigen tekeningen of beelden vermeng in een fotobewerking.”

Aan de muur is een selectie van de foto’s te zien. Ze vormen een ritmisch geheel. Maar deze foto’s zijn onbewerkt gelaten. Ze zijn elke keer zo opgehangen dat zij een klein beeldverhaal vormen.

Janou: “Het verhalen gebeurt al terwijl ik met de camera rondloop door de stad. Ik laat de fantasie spelen in stills van licht en kleur. Wolken dakgoten, vlaggen, reflecterende ramen, bouwzijl en hijskranen spelen de kleurrijke fabeldieren in de beeldverhalen. Ofwel zijn de zichzelf voortschilderende beeldelementen binnen het kader van een foto”.

De prints zijn verkrijgbaar in de webshop als aluminumprint.

 

Facebook Twitter