Tell and Teach

Tell and Teach is een project van Kaalo Nederland. Binnen het project wordt worden jongeren en ouderen van Nederland geiinspireerd om in oplossingen te leren denken. Met name tot betrekking van de huidige toestand in Somalië.

Droogte zorgt voor sterfte van het vee en gebrek aan water.  De aanwezigheid van El Shabaab, een terroristische organisatie en de plaatselijke vriendjespolitiek maken het burgers wel erg moeilijk om een basisbestaan te leiden. Zeker als je in een dorp buiten de stad woont. Veel mensen vluchten naar Europa in de hoop op een beter leven. Maar er komen daarbij veel jongeren om tijdens de gevaarlijke bootreis en je loopt de grootste kans om te worden teruggestuurd. Moet je dan maar beter in je eigen land blijven? In Somalië blijven betekent heel veel hindernissen nemen. En is dat uiteindelijk een betere oplossing? Waar zou jij voor kiezen in zo’n situatie?

Pilot jongeren Tell and Teach

Opnames met de jongeren om de tafel. Foto Wies Kalsbeek.

Leren discussiëren

Daarover discussiërt een groep jongeren van nederlandse en somalische komaf in een programma. Zonder kennis vooraf van elkaar en de situatie gingen zij met elkaar in gesprek en dat was reuzespannend. Hoe kan je de ander toch helpen?

De eerste pilot is opgenomen en wordt gemonteerd door Hertz Media.

Als het programma een succes is wordt het herhaald. We hopen op een uitwisseling van video’s tussen de jongeren hier en in Somalië. Steeds als antwoord opelkaars video. Het programma wordt gemaakt in samenwerking met Wies Kalsbeek van Uit de Verf en Abdisalam Karood van Kaalo Nederland. Ik ben heel trots dat ik mee mag denken doen met dit fijne project.

Jongeren centrum

The City, the Centre and the Youth. Foto door Abdisalm Karood.

Waar is uiteindelijk allemaal om te doen?
Kaalo Nederland bouwt een jongeren centrum in Garowe met mediatoepassingen en een o.a een bibliotheek. Als het klaar is kun je er cursussen en workshops volgen. Er staan bijvoorbeeld nederlandse boeken om nederlands te leren of als je meer skills wilt krijgen en oefenen. Zo kun je alvast naar een beter toekomst werken. In Somalië of elders.